úterý 28. září 2010

Její veličenstvo Chlorella, královna zdravé výživy

Co je vlastně zač?
Chlorella je rod jednobuněčné řasy, která se řadí ke kmeni Chlorophyta, a na zemi  se vyskytuje již milióny let. Je kruhového tvaru a její velikost se v průměru pohybuje okolo 2 -10 μm, nemá bičík. Chlorella obsahuje zelený pigment chlorofyl, kterého využívá při fotosyntéze. Chlorella má schopnost se rapidně rychle množit. K reprodukci jí stačí kysličník uhličitý, voda, sluneční svit a zanedbatelné množství minerálních látek. Chlorella  v sobě ukrývá "věčný pramen mládí," proto uchvátila i renomované světové instituce (Carnegiho Institut, Rockefellerova nadace, NASA, ČAV aj.). Zejména díky své schopnosti regenerovat a čistit organismus se stala nejpopulárnějším a nejvyhledávanějším potravinovým doplňkem posledních let. Dokáže sytit a léčit zároveň. Lidský organismus se skládá přibližně ze 70 biliónů buněk a každá z těchto buněk potřebuje vyváženou stravu a dokonalé vylučování.Všechny buňky našeho těla touží po mladosti a kráse - stejně jako my. Chlorella tyto buňky regeneruje a čistí.


Z čeho je odvozen název"Chlorella"?
Název Chlorella je odvozen z řeckého slova "chloros" = zelený a latinské přípony "ella" = malá. 

Kdo Chlorellu objevil?
V roce 1890 objevil Chlorellu dánský mikrobiológ Martinus Willem Beijerinck (1851 - 1931).


M. W. Beijerinck


Kdo s Chlorellou experimentoval? 
Německý biochemik Otto Heinrich Warburg (1883 - 1970), který získal v roce 1931 Nobelovu cenu za  svůj výzkum v oblasti buněčného dýchání, se mj. rovněž zabýval studiem fotosyntézy v Chlorelle.

Otto Heinrich Warburg


V roce 1961 se nositelem Nobelovy ceny za Chemii  stal i americký chemik Melvin Calvin (1911 - 1997). Byla mu udělena za výzkumy asimilace oxidu uhličitého v rostlinách a při svých pokusech využíval převážně Chlorellu.

Melvin Calvin

Bod zlomu
V 70 letech 20. stol. přijal vědecký svět Chlorellu jako nenahraditelný nutriční zdroj. Její blahodárné účinky na organismus zaujaly vědce především v Japonsku, kde se od osudného útoku na Hirošimu a Nagasaki obyvatelstvo potýkalo s radioaktivní toxicitou po celé generace. Japonci jako první poukázali na očistné účinky Chlorelly, takže ji za krátko z důvodu udržení si přirozené "vnitřní hygieny" používali a dodnes stále používají milióny Japonců: přibližně 7.000.000 lidí denně!


 
Chlorella v současnosti
V současnosti  se  Chlorella již nepoužívá jako "experimentální organismus," neboť postrádá klasický reprodukční systém,  takže je pro vědce, kteří se nyní zaměřují především na  posílení výzkumu v oblasti genetiky, bezúčelná. Nicméně zájem o ní projevila široká veřejnost, média i odborníci na zdravou výživu, takže Chlorella velmi záhy stanula na samé špici celosvětového nutričního trendu, neboť bylo vědecky prokázáno, že právě Chlorella může lidskému organismu sloužit jako nevyčerpatelný zdroj živin, energie a zároveň odbourávat škodlivé látky z těla. Právě kvůli tomuto převratnému objevu vznikly firmy, které se zabývají pěstováním Chlorelly, následným zpracováním a prodejem, abychom se my mohli těšit z jejích magických účinků.

Žádné komentáře:

Okomentovat